Zamak Nedir?
Zamak denildiğinde kavrama aşina olmayanların bu kavramın ne olduğu hakkında pek bilgisinin olmadığı kesindir. Aslında pek çok farklı üründe kullanımı tercih edilmektedir. Otomotiv, mobilya, ev aletleri, oyuncak, giyim vb. pek çok alanda bu malzeme kullanılmaktadır. Ancak pres dökümde daha fazla tercih edilen ve kullanılan bir malzemedir. Bir Çinko alaşımı olan Zamak, Magnezyum, Bakır ve Alüminyum elementlerinin çinko ile birleştirilmesiyle elde edilmektedir. 1929 tarihinde ABD'de geliştirilen bu metal alaşım pek çok alanda kullanıldığı gibi fermuar parça üretiminde de kullanılmaktadır. Özellikleri nedeniyle de çok yönlü ve kullanışlı bir alaşım olarak adlandırılmaktadır.
Zamak Alaşımının Açılımı Nedir?
Bu malzeme tek başına bir metal olarak tanımlamamaktadır. Bu nedenle bir çinko alaşımı olarak Zamak, malzemeyi oluşturan bileşenlerin Almanca baş harflerinden oluşmaktadır. Bu metalin açılımı ise şu şekildedir;
- Çinko (Zink),
- Alüminyum (Aluminium),
- Magnezyum (MAgnesium),
- Bakır (Kupfer)
Zamak Özellikleri Nelerdir?
Mukavemet performansı başta olmak üzere pek çok avantajının olduğu bilinen Zamak malzemesinin başlıca avantajları şu şekilde özetlenebilmektedir;
- Diğer malzemelere göre daha sağlam ve serttir,
- Uzun süre dayanıklılık gösterir,
- Korozyon ve aşınmaya karşı dirençlidir,
- Kolay işlenebilir malzemedir,
- Özelliklerine göre uygun maliyetli bir malzemedir,
- Enerjide minimum tüketim sağlamaktadır,
- İnce kaplanabilme özelliği bulunmaktadır,
- Kullanıma göre renk değiştirmeme bu malzemenin kullanıcı tarafındaki avantajlarından e önemlilerindedir.
Zamak Malzemesinin Dezavantajları Nelerdir?
Bu malzemenin dezavantajları arasında pürüzlü bir yüzey kalitesinin olması ilk sırada yer almaktadır. Diğer önemli bir dezavantajı ise çok fazla döküm hatasının görülebilecek olmasıdır.
Fermuarda Zamak Neden Tercih Edilmektedir?
Fermuar parçalarının özellikle de kürsör ve elcik üretilmesinde özellikleri nedeniyle tercih edilen bu malzeme, korozyona dayanıklı olması ve sağlam bir yapısının olması nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Bunun nedeni olarak da açma veya kapatma işleminde yoğun bir kuvvet uygulanmasıdır. Dişlilerin bazen sıkışması veya zor açılıp kapanmaması durumunda kürsor ve elcik normalden daha fazla kuvvete maruz kalmaktadır. Dayanıksız metallerin, bu kuvvete dayanamayarak şekilsel olarak bozulduğu görülebilmektedir. Ayrıca, korozyona karşı yüksek direnç nedeniyle de metal yapısında herhangi bir değişiklik olmaz. Bu da metalin daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
TRYEA